Viejeströmmen

Viejeströmmen mellan Lutaure och Viejejaure, en sträcka på cirka 7 km, ingår i Arjeplogskortet och är endast upplåten för fiske med flugspö. Strömmen är mycket omskriven och känd för sina grova och stridbara öringar. I de beskrivningar jag läst får man lätt intrycket av att det är ett relativt stort vatten. Sanningen är dock att vattenföringen är i samma storleksordning som en liten bäck. En stor del av flugfiskesträckan utgörs av en grund, stenig bäck som inte är lämplig för torrflugefiske. Flugfiske får här mer betecknas som bäckmete med våtfluga. Det är främst i utloppen till selen och med hjälp av flytring ute i selen, som de stora öringarna tas.

Utloppet från Lutaure utgörs av en kort, stenig fors följt av ett litet sel. Sedan följer två stora sel eller sjöar, varav det största, Luobdne är cirka 1,5 km långt. Mellan Luobdne och Viejejaure finns endast tre mindre sel. Eftersom strömmen till största delen är grund och det bara finns sex stycken sel, är antalet bra platser med strömfiske starkt begränsat. Viejeströmmen är ett populärt fiskevatten och alla besökare får vara beredd på att det redan kan finnas folk vid de bästa strömpartierna. Detta har jag själv fått erfara flera gånger och istället fått utöva sjöfiske i de stora selen.

Det bör också påpekas att Viejeströmmen utgör gräns till Pieljekaise nationalpark och att fiske endast är tillåtet från södra sidan. Det är därmed inte tillåtet att fiska från parksidan. Det kan tyckas löjligt med denna restriktion då man med lätthet fiskar över hela strömmen, men det är nog nödvändigt att selen längs parksidan får utgöra en fristad för öringen. Flytringsfiske har blivit mycket populärt på senare år och huruvida det är tillåtet att fiska i selen in på parksidan är för mig oklart.

Trots Viejeströmmens begränsningar är det ett mycket bra öringvatten. Tidigt på säsongen innan fisketrycket blivit för hårt, har jag fått uppleva ett fint öringsfiske med torrfluga. Den största öringen jag tagit på torrfluga har vägt 1,3 kilo.

Flugtips
Här är mitt fiske inriktat mot torrflugefiske efter vakande öring. Nattsländor är naturligtvis även här gångbara men framförallt är det under kläckning av dagsländor som jag haft det mest givande fisket. Jag kan inte artbestämma dagsländorna jag sett med de vanligaste arterna är mörkbruna eller ljust olivgröna. De är ganska stora och kan bindas i storlek 12 eller till och med i storlek 10. Flugorna bör imitera dunstadiet där vingarna vanligen har en ljusare variant av kroppsfärgen eller är ljusgrå.

Viejekarta2.gif (7142 bytes)

 

Fu980805-23m.jpg (16443 bytes)
Viejenäs. I bakgrunden syns Krappesvare.
Viejenäs. In the background the Krappsesvare mountain is seen.

 

Ag980730-9m.jpg (21794 bytes)
Strid fors i Viejeströmmen.
Rapid at the stream Viejeströmmen.

 

P0002671m.jpg (19929 bytes)
Dagslända från Viejeströmmen, dunstadie.
A mayfly at the stream Viejeströmmen.