Sätta lina på rullen och nödvändiga knutar

För att få kasten att fungera måste linan vara rätt monterad på rullen. Det är naturligtvis bäst att direkt få hjälp med monteringen i affären men om detta inte går är det ganska lätt att göra det själv.

Kontrollera först om rullen är ställd för vänster eller högerhandsvevning. Om du är högerhänt skall du veva rullen med vänster hand. Sätt först på backinglinan med en spolaxelknut. Veva sedan på backinglinan utan att linan tvinnar sig. Sätt en penna i centrum av spolen och låt den rotera med när du vevar på linan på rullen. Försök att anpassa mängden backinglina så att du sedan fyller rullen med fluglinan, 50-100 meter brukar bli bra.

Nu är det dags att knyta dit fluglinan. Om du har en dubbeltaperad lina (DT) spelar det ingen roll vilken ände du knyter mot backinglinan. Om du har en klumplina (WF) är det viktigt att knyta rätt ände mot backinglinan. Den brukar vara markerad med "Reel". Använd en piskknut. Veva på fluglinan utan att denna tvinnar sig enligt samma princip som du vevade på backinglinan.

Den taperade nylontafsen knyter du också på med en piskknut. Har du en flätad tafs skall den fästas utan knut genom att den träs över fluglinan och låses med en bit tunn plastslang.

Förläng tafsen till lämplig längd med en bit 0,20 mm eller 0,18 mm. Det finns flera knutar som är lämpliga att skarva tafsmaterial med. Knuten jag använder heter grinnerknut men blodknuten är också bra. Slutligen knyter du på flugan med en betesknut. Kom ihåg att alltid blöta tafsen när du drar till blodknuten och betesknuten.

spolknut.gif (3847 bytes)

Spolaxelknut

 

Blodknut.gif (2626 bytes)

Blodknut

 

WFDT.gif (2753 bytes)

Dubbeltaperad lina tv. Klumplina th. Klumplinan kan inte vändas utan änden som är märkt med "Reel" måste knytas mot backinglinan.

 

Backing1.jpg (6746 bytes)

Fluglina och backinglina knyts ihop med en piskknut.

 

piskknut.gif (3163 bytes)

Piskknut

 

Betesknut.gif (2401 bytes)

Betesknut