Enkla fiskrätter vid stranden

Jag tycker mycket om att äta fisk, speciellt färsk fisk. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag fiskar. Nu för tiden tar jag mig ofta tid att laga till nyfångad fisk när jag är ute och fiskar. Detta gör jag givetvis endast i vatten som tål ett upptag av fisk. Jag brukar ha med mig aluminiumfolie så att jag kan steka fisken insvept i folie direkt i elden. Ett annat sätt att laga till fisken är att ha med sig en gryta och koka fisken. Båda sätten är mycket enkla och snabba och garanterat gott.

Att göra upp eld
Innan man lagar till fisken behöver man göra upp eld. Jag tycker det är trevligt med en liten sprakande eld när jag lagar till fisken och kokar mitt kaffe. Att göra upp eld kräver dock en hel del ansvar. Välj en befintlig eldstad istället för att göra en ny. Det finns garanterat gamla rastplatser med eldstäder längs alla våra fiskevatten så det är helt onödigt att bygga flera. Elda aldrig direkt på klipphällar då de spricker sönder av hettan.

Ta inte ved alldeles intill rastplatsen. Träden nära en eldstad har en tendens att bli helt sönderhuggna. Samla istället ved när du är på väg till rastplatsen eller gå en bit bort och samla ved. Det är också bra att ha ett par torra vedklampar med sig i ryggsäcken. På så sätt blir det enklare att få fart på elden, även om det regnar. Detta gäller främst i fjällbjörkskogen då det kan vara besvärligt att hitta torr ved när det regnar. Gör inte större eld än du behöver. Var noga med att släcka elden när du lämnar platsen. Respektera gällande eldningsförbud.

Kokt fisk (harr, öring, röding)
Rensa fisken och skär den i lagom stora bitar. Fyll vatten i en gryta avsedd för öppen eld. Lägg i fisken så att vattnet täcker fisken. Salta rikligt, 1,5 matsked per liter vatten. Koka upp och låt fisken koka tills benen lätt släpper från fiskköttet, vilket tar cirka 10 minuter för en halvkilosfisk. En öppen eld ger mycket värme och man behöver passa grytan så att det inte kokar över. Fisken benas och läggs lämpligen direkt på smörat mjukt tunnbröd.

Foliestekt fisk (harr, öring, röding)
Rensa fisken. Ta fram en tillräckligt stor bit folie så att du kan linda in fisken med två varv. Lägg fisken på folien och krydda fisken. Harr brukar jag krydda med salt, lite vitpeppar och lite timjan. I buken lägger jag en klick smör och ibland lägger jag in en liten kvist av enris. Öring och röding kryddar jag med salt, citronpeppar samt en smörklick i buken. Linda in fisken i folien ordentligt så att smör och fisksaft inte kan rinna ut. Lägg fisken i glöden och låt fisken steka i cirka 10 minuter om den är kring halvkilot. Vänd fisken efter halva tiden. Plocka försiktigt ut foliepaketet ur elden och låt den svalna i några minuter. Fisken kan ätas direkt ur foliepaketet eller benas och läggas på smörat bröd.

Kaffekött
Till kaffet som alltid avslutar mina fiskmåltider, har jag i Norrbotten lärt mig att uppskatta "kaffekött". Det är torkat renkött som man skär i tunna skivor och lägger direkt i kaffekoppen. Efter några minuter är bitarna mjuka och den kombinerade kött- och kaffesmaken är en smaksensation. Torkat renkött är också gott att äta i tunna skivor som tilltugg till kaffet eller som godis. Tyvärr är torkat renkött dyrt, cirka 400 kr per kilo, men man köper det i små bitar på ett till två hekto. 

Kaffepanna-m.jpg (19821 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

Fu990914-22m.jpg (16794 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P0001897m.jpg (21972 bytes)