Dagens bilder

2-3 juli

Öringnatt

Söndagen den 2:a juli promenerade jag från Gauto, upp längs Viejeströmmen. Det var dags att se om öringen har börjat att ta. Vattenståndet i Gautosjö var mycket högt efter veckans rikliga regnande. Nedre delen av Viejeströmmen intill Viejenäs var därmed också rejält hög. Längre upp i strömmen var det dock normalt vattenstånd för årstiden.

Under en kaffepaus i höjd med gränsen till Pieljekaise nationalpark upplevde jag en tråkig incident. Två killar tältade på andra sidan strömmen inne i nationalparken. Medan jag drack kaffe och som vanligt spanade efter vak, kom de ned till stranden och började helt fräckt att fiska, från parksidan och mitt för mig där jag satt och inväntade vakande fisk. Efter en stunds fiskande vadade de över till mig. Jag frågade lite försiktigt om de visste att de var inne i nationalparken och att det inte är tillåtet att fiska från parksidan. De svarade: ja- det vet vi!

På de flesta ställena fiskar man enkelt över hela strömmen och det kan tyckas löjligt att man inte får fiska från parksidan. För att få behålla den fina öringstammen i detta vatten är det dock viktigt att selen längs parksidan, dit man normalt inte når att kasta,  får utgöra en fristad för öringen. Därför är denna restriktion viktig.

Jag har också mycket svårt att förstå de här två killarnas inställning till fiske när man helt öppet struntar i de regler som finns. Att de inte tog hänsyn till mitt fiske när jag satt och spanade efter vak, är av mindre betydelse.

Fisket då? Jo när killarna väl gått iväg började det snart att vaka fina öringar precis där de stått och kastat. Efter en smörgås och några koppar kaffe visste jag var öringarna stod samt även vilka sländor som kläcktes. Med en ljusgul dagsländeimitation på tafsen landade jag den fina öringen som finns på bilden överst. Några mindre öringar samt en grann öringhanne återfick friheten. Fisket skedde med hullinglösa krokar och jag tappade inte en enda öring under intagningen.

Tillrättaläggande

Det kom ett brev...
Jag fick idag 6/7 följande brev med E-posten:

Hej Gunnar.
Till att börja med måste jag gratulera till en  mycket trevlig hemsida! Fin layout, snabb nedladdning och bra innehåll.

Mitt ärende är också kopplat till din sida. Jag läste kåseriet om din tråkiga incident vid Viejeströmmarna 2-3 Juli. Eftersom du valt att lägga ut det inträffade på din hemsida tycker jag att händelsen också bör kommenteras av "den andra parten".

Till att börja med måste klarläggas att du inte talade med båda två av de som gjort några kast mitt emot dig vid utloppet. Du talade bara med den ena. I samtalet frågade du mycket riktigt om vi inte visste att man inte får fiska från parksidan. Som svar fick du inte det som angivits i kåseriet "Ja, det vet vi", utan istället svardes "Ja, NU vet vi.". Jag förstår din upprördhet över det inträffade, då du inte riktigt uppfattade vad jag sade, men måste ändå påpeka att vi faktiskt inte visste att man inte får fiska från parksidan. Att man inte får fiska inne i parken är väl helt klart, men är det så att parken slutar vid stranden eller en bit ut i vattnet på gränssträckan? Är det förbjudet, vilket jag förmodar att det är med tanke på din reaktion, så ber vi om ursäkt för det. Allt fiske, utom dessa få kast, skedde från den tillåtna sidan, men det var det ingen som såg...

Sedan att vi "störde" dig i ditt vakspanade tycker jag är att överreagera lite. Vi gjorde ett par kast och du hade huvudet mitt i röken och fullt upp att blåsa liv i din kaffebrasa, så värst mycket "spaning" kan det inte varit tal om. Sedan hade du hela selet för dig själv, och det är bara att gratulera till den fina fångsten. Men, det hela är ju baserat på hur du uppfattade situationen. Kanske förstärktes irritationen av att du trodde att vi medvetet bröt mot bestämmelserna.

Avslutningsvis vill jag bara säga att trots det inträffade är vårt samvete mycket välmående och vår fiskeetik inte av den låga sort du gjort sken av. Förutom att vi släppte tillbaka all fisk vi fick, rensade vi ett otal skräphögar och eldstäder som skulle platsat med råge på "grisarnas sida".

Jag förväntar mig inget tillrättaläggande på hemsidan om du inte tycker att det behövs (men det skulle kännas bra om så skedde). Saker och ting måste ändå vara klargjorda, så slipper vi kanske sura miner om vi träffs i framtiden.

Hälsningar "Han som du talade med"


Förutom att deras brev återgivits i sin helhet vill jag också ge följande svar:

Hej

Tack för ditt brev. Det är trevligt att få veta att jag hörde fel när du svarade på min fråga om ert fiske från parksidan. Jag tyckte nämligen att det var ett otroligt fräckt svar. Du har också helt rätt i att jag överreagerat när jag påstår att jag blivit störd i mitt vakspanande. Detta är naturligtvis en reaktion på att jag trodde ni helt medvetet tjuvfiskat från parksidan. Jag ber om ursäkt för detta.

Hade ni kommit fiskande på södra sidan hade jag mer än gärna berättat var ni skulle fiska och förhoppningsvis hade jag fått ta någon fin bild när ni drillat en stor öring.

Jag hoppas att vi träffas någon mer gång och jag lovar att det inte blir några sura miner.

Med vänliga hälsningar

Gunnar Rådberg

PS. Ni kan gärna skicka ett mail när ni är på väg hit nästa gång så kan vi träffas vid något vatten och prata fiske över en kopp kaffe.

DS.

P0002678m.jpg (42005 bytes)
Säsongens första öring var 40 cm lång och kämpade ursinnigt med långa tunga rusningar. Fisket sker så här års i ett hav av blommande smörboll.
The first brown trout this season was 40 cm long. At this time of the year the stream side is full of globe flowers.

 

P0002671m.jpg (19929 bytes)
Det kläcktes flera olika sorters dagsländor, ljusgula, mörkbruna samt den här olivfärgade. Den här lyfte jag upp från vattenytan med hjälp av spötoppen och placerades på ett björklöv för fotografering.
This day there were a lot of olive coloured mayflies. I caught this one at the stream and placed it on a birch tree for photographing.

 

P0002704m.jpg (39637 bytes)

Klockan har passerat midnatt. Jag sitter vid Viejeströmmens utlopp i Viejejaure och spanar efter vak. I bakgrunden döljs Krappesvares toppar av moln.
The time has passed midnight. I am sitting at the Lake Viejejaure and looking for rising fish.

 

 

För att ytterligare gottgöra er "får ni dessa" blomsterbilder. (Bilderna är tagna den 2 juli).

 

P0002660m.jpg (25478 bytes)
Smörboll är en av karaktärsväxterna längs Viejeströmmen. Här växer de intill gränsen till Pieljekaise Nationalpark.
Globe flowers at the boarder to Pieljekaise national park.

 

 

P0002647m.jpg (21095 bytes)
Midsommarblomster som växer i en ängsbjörkskog intill Viejejaure.
Wood cranesbill at Lake Viejejaure.

 

P0002649m.jpg (9589 bytes)
Om man tittar riktigt noga bland alla höga örter kan man finna en vackert blå förgätmigej. Viejejaure.

 

 

P0002652m.jpg (15360 bytes)
Rödblära. Viejejaure.

 

 

P0002661m.jpg (26728 bytes)
Lappspira. Viejeströmmen, Pieljekaise Nationalpark.