Dagens bilder

17 juni

Sik- och harrkväll
Veckan har varit ovanligt kall och blåsig. Nordlig vind och dagstemperaturer på max 10 grader är inte bra för flugfisket.

På lördagskvällen kan jag inte hålla mig längre utan bestämmer mig för att utmana nordanvinden. När jag kommer fram till jokken jagar vågorna fram över en grå vattenyta. Ingen vakande fisk är synlig. Efter en stunds spanande knyter jag på en brun dagslända och går ut i jokken. Vattennivån har börjat sjunka rejält och det är inget problem att vada. Efter några kast hugger en grov harr men jag missar hugget. Jag missar sedan fem hugg utan att lyckas med krokningen. Jag byter till en superpuppa och då lyckas jag kroka en halvkilosharr.

Några försiktiga vak i en bakström fångar mitt intresse. Det ser ut att vara ett stim med sik som plockar något från vattenytan. Jag smyger längs en vasskant för att komma inom kasthåll. En gädda på ett par kilo sticker iväg ur vassen med ett rejält plask och skrämmer nästan slag på mig. Jag knyter på en superpuppa i storlek 16 och lägger ut den mitt bland vakringarna. Nästan utan att vattenytan bryts tar en sik försiktigt flugan. Jag missar krokningen och lägger ut ett nytt kast. En sik viftar med hela ryggfenan över vattenytan och håller kurs mot flugan. Med ett ploppande ljud tar siken superpuppan.  Nu är jag bättre med och spöt får känna på sikens karakteristiska rullningar i vattenytan.

Det blir några harrar till under kvällen. Samtliga tas på hullinglösa krokar och återfår friheten. Siken är mer svårflörtad och jag lyckas inte lura någon mer. Men sikfisket ger mersmak och det kommer ju flera kvällar.

P0002485m.jpg (36453 bytes)
Harr och hjortronblomma.
Grayling and flower of cloudberry.

 

 

 

 

 

P0002492m.jpg (51532 bytes)
Siken var på cirka 6-7 hg.
The weight of the whitefish was 0,6-0,7 kilo.