Min bakgrund som flugfiskare

Jag är 37 år och kommer ursprungligen från Degerfors. Jag flyttade upp till Luleå 1983 för att studera och blev sedan kvar i Norrbotten. Sedan 1996 bor jag i Laivall. Mitt första flugspö köpte jag när jag var 15-16 år och de första fiskarna som fångades på fluga var två öringar i en liten bäck på gränsen mellan Norge och Värmland. Flugfiske och flugbindning har jag lärt mig helt på egen hand genom att läsa böcker och tidningar samt givetvis genom att fiska mycket. Före 1983 gick flugfiskeresorna främst till Klarälven och Glomma. Mitt flugfiske har främst varit inriktat mot harrfiske i strömmande vatten. De sista åren har jag även börjat att finna bra öringvatten. Röding är en flugfisk som jag endast provat ett par gånger med tveksamt resultat. Men det finns planer…

Som flugfiskare är jag mycket privilegierad som kan bo nära bra fiskevatten. Jag fiskar främst för avkoppling och för att få komma ut i naturen. Fisket är en sorts meditation för mig. De senaste åren kombinerar jag fiske med en del fotografering. Fotograferingen tar mer och mer tid från fisket, men det är oerhört givande att försöka avbilda naturen, fiskekompisar och de händelser man är med om. Naturen, framförallt alla blommor, har blivit mer intressant genom fotograferingen och jag upptäcker nya saker varje gång jag är ute.

Jag fiskar också för att få äta färsk fisk. Ingenting går upp emot att få tillaga och äta färsk harr vid en eld, med bakrundsmusik från en brusande älv. När jag fått min matfisk försöker jag begränsa "catch and release" fisket. Det finns så mycket annat intressant att upptäcka kring våra vattendrag. Jag försöker ta det lugnt och inte stressa. Det går åt mycket tid till kaffekokande, matlagning och fotografering.

 

Ag980717-14m3.jpg (25479 bytes)
Spaning efter vak.
Watching for rising fish.

 

 

 

 

 

 

Harrsudd-m.jpg (13305 bytes)
Dagens matharr är håvad.
The dinner fish is caught.